CHOCOLIFE – O AFACERE SĂNĂTOASĂ CU AROMĂ DE CACAO

CHOCOLIFE – O AFACERE SĂNĂTOASĂ CU AROMĂ DE CACAO

Ciocolata a fost descoperită cu sute de ani în urmă, în America de Sud, când pudra obținută din boabele arborelui de cacao erau utilizate nu doar pentru prepararea unei băuturi energizante dar și ca monedă de schimb. Mai târziu, spaniolii au fost cei care au încercat să îndulcească gustul amărui de cacao, adăugând zahărul. 

Este demonstrat că ciocolata cu un procentaj mai mare de cacao este foarte benefică pentru sănătate, acționând pozitiv nu doar asupra moralului ci și prevenind boli cardiovasculare, diabetul zaharat, datorită conținutului de minerale, vitamine și antioxidanți.

Noutatea bună este că, de 1 an, pe piața R. Moldova, găsim ciocolată naturală exclusivă, produsă de o tânără familie de moldoveni.

Suntem bucuroși să facem publică istoria, care merită să fie numită una de succes, a unui producător de ciocolată autohton sub denumirea brandului “Chocolife”, în spatele căruia stă tânărul și ambițiosul antreprenor, Adrian Josan. Pe Adrian l-am cunoscut la un târg în care erau expuse produse fabricate în Moldova, unde alături de soția sa Nadejda i-au îndulcit la propriu pe vizitatorii expoziției, cucerindu-ne pe noi din prima mușcătură.

Până a decide să deschidă o afacere cu aromă de cacao, tânărul cuplu era decis să-și croiască viitorul în Germania. Mai întâi a mers Adrian, iar peste câteva luni l-a urmat și soția. Deși Germania este țara în care s-a născut fetița lor, ei au înțeles foarte repede că nu este țara în care-și doresc ca ea să copilărească. 

“În Germania am lucrat într-o fabrică de producere a cașcavalului, timp de aproape 1 an. A fost o perioadă suficientă în care m-am convins că pentru străini ești, nimic altceva decât, o mașinărie de lucru, iar perspectivele erau departe de ceea ce ne doream. Așa am luat decizia de a ne întoarce acasă și de a folosi cunoștințele obținute, având studiile superioare în Marketing, Logistică, Business și Administrare, pentru a realiza ceva frumos în țara de baștină. Da, în Moldova nu este ușor să câștigi banii pe care-i vrei, dar este posibil, dacă depui străduință și alegi să lucrezi inteligent. Aici dormim mai repede, pentru că avem mult de muncit, iar responsabilitățile asumate în gestionarea unei afaceri presupune efort dublu și atenție maximă”, ne-a spus Adrian Josan.

Ideea s-a copt timp de 2 ani

Tânăra familie a revenit acasă în anul 2016. Erau hotărâți să-și deschidă propria afacere în Moldova. Astfel, după ce au cercetat ceva timp piața, au luat decizia să producă ciocolată naturală. Adrian avea experiența de fabricare a produselor alimentare în Germania, una utilă, deoarece acolo a învățat cât de importantă este atitudinea corectă și respectarea normelor de igienă într-o producere.

“Am studiat piața, am analizat, ne-am informat pentru a fi bine pregătiți de lansarea afacerii. Experiența acumulată în Germania mi-a prins foarte bine. Acolo mi-am cizelat deprinderile mele ce țin de disciplină, ordine și respectarea termenilor. Ideea de a produce ciocolată s-a copt timp de 2 ani, iar la începutul anului 2018, am scos din cuptor brandul “Chocolife”, ne-a povestit cu mândrie Adrian.


În 2019 produsele Chocolife vor avea propria locație

Planifică să deschidă un local special în Chișinău, în care amatorii de ciocolată vor savura din bunătățile „Chocolife”. Pe lângă frumoasele colaborări pe care le-au avut în primul an de activitate, Adrian este sigur că vor urma altele. Utilajul din producere le permit să elaboreze diverse comenzi, produse din ciocolată personalizate, forme deosebite, calitatea cărora este garantată. Antreprenorul folosește ingrediente calitative, importându-le din Italia, Franța și Elveția, țări în care ciocolata este recunoscută prin gustul fin și excepțional al acestui desert romantic. Au de unde să se inspire, iar datorită creativității și abilității de a-și realiza ideile, soții Josan pregătesc produse noi, care vor continua să impresioneze iubitorii de ciocolată adevărată.


“La fiecare 2 luni scoatem un produs nou”

Gama de produse “Chocolife” este foarte diversă, care cu siguranță pot cuceri orice gurmand. Poți alege o tabletă clasică, ciocolată cu umplutură de vișine, stafide, migdale, semințe sau prune, iar formele încântă pe fiecare, transformând personaje din povești, figuri interesante în delicii comestibile.
“Niciodată nu trebuie să te oprești! Permanent tindem să-i surprindem pe clienții noștri fideli. Clienții noștri sunt cei care doresc să consume produse de calitate. Lucrăm pentru un spectru mai select. De aceea, nu avem timp de repaus. Ne-am pus drept scop să bucurăm consumatorii cu produse noi, la fiecare 2 luni”, ne-a spus Adrian.


“Dacă nu investești nimic, nu obții nimic”

La deschiderea micii fabrici de ciocolată, familia Josan au folosit banii proprii, dar și ajutorul oferit de rudele care au încredere în ceea ce fac. În opinia lui Adrian, banii nu sunt cei mai importanți pentru inițierea și gertionarea unei afaceri. Alte lucruri esențiale sunt cunoștințele, curajul și nebunia.

“Daca ai bani pentru a face business, dar nu ai suficientă pregătire, curaj și cunoștințe, nu reușești să realizezi ceva. Da, banii sunt necesari într-o afacere și-ți aduc profit doar dacă sții cum și când să-i investești și să-i gestionezi corect. În Moldova nu este simplu să-ți asumi responsabilitatea de a conduce o afacere. De aceea, trebuie să mai ai și o doză de nebunie pentru a parcurge acest drum”, ne-a mărturisit Adrian. 
De asemenea, fiind vorba de bani, am fost curioși să aflăm părerea unui antreprenor începător față de creditele pentru afaceri...

“Deocamndată n-am avut necesitatea de a lua bani în credit, pentru c-am avut sursele necesare. Dar atunci când nu ai altă posibilitate, contractarea unui credit ar fi o soluție. În afacere dacă nu investești nimic, nu obții nimic”, ne-a spus antreprenorul.


“Peste 5 ani CHOCOLIFE va fi în top cei mai buni angajatori din Republica Moldova” 

Adrian este convins că angajații unei companii trebuie să fie bine motivați din punct de vedere financiar ca ei să vină cu placere la muncă.
”Îmi doresc ca, în viitor să producem mai mult, iar în maxim 5 ani să fim printre cei mai buni angajatori de pe piața muncii din țară. „Chocolife” va fi locul în care mulți își vor dori să lucreze. Avem de muncit pentru a obține un astfel de titlu și suntem gata de orice provocare”, ne-a spus cu încredere tânărul antreprenor.


„Lumea aparține oamenilor curajoși!”

Astăzi Adrian și familia lui ar fi fost în Germania, printre străini, dacă n-ar fi îndrăznit, cu 4 ani în urmă să gândească altfel și să aleagă clădirea unui viitor mai bun, acasă. 
“Fiecare persoană alege drumul pe care vrea să meargă. Mama mea întotdeauna îmi spune: Lumea aparține oamnilor curajoși! Foarte mulți moldoveni stau în zona de confort și chiar dacă încă nu au realizat ceea ce-și doresc, nu sunt gata să riște și să iasă din ea. Eu personal, aflându-mă printre străini am înțeles că acolo nu pot crește ca personalitate. Timpul este foarte prețios în viață și de aceea n-am așteptat să fiu prins în zona de confort, alegând o cale mai complicată, alegere pe care niciodată n-am regretat-o”, a concluzionat Adrian Josan.

285 Голосов

VOTARE FINISATA

 CHOCOLIFE – O AFACERE SĂNĂTOASĂ CU AROMĂ DE CACAO
 CHOCOLIFE – O AFACERE SĂNĂTOASĂ CU AROMĂ DE CACAO
 CHOCOLIFE – O AFACERE SĂNĂTOASĂ CU AROMĂ DE CACAO
 CHOCOLIFE – O AFACERE SĂNĂTOASĂ CU AROMĂ DE CACAO
 CHOCOLIFE – O AFACERE SĂNĂTOASĂ CU AROMĂ DE CACAO
 CHOCOLIFE – O AFACERE SĂNĂTOASĂ CU AROMĂ DE CACAO