CUȘTILE LUI RAȚĂ – AFACEREA CARE ASIGURĂ IEPURAȘII CU CASE

CUȘTILE LUI RAȚĂ – AFACEREA CARE ASIGURĂ IEPURAȘII CU CASE

Această istorie de succes este despre dragostea de iepurași, perseverență, curaj și dorința de a avea o afacere care construiește case pentru cele mai adorabile rozătoare. Am mers în satul Bardar, Ialoveni pentru a-l cunoaște pe Valeriu Rață - cel mai bun meșter de cuști pentru iepuri. Făcând vizita în zi de vineri, am aflat că, în atelierul lui Valeriu, acestă zi nici pe departe nu semnifică un sfârșit de saptamână de muncă, fiind o zi ca toate celelalte în care se lucrează intens pentru a construi căsuțe, proiectate cu drag, pentru iepurași.

Valeriu încă din copilărie se visa arhitect, fiind pasionat de construcții, iar astăzi își vede oarecum visul implinit, meșterind locuințe confortabile pentru urecheați în încăperile pe care a reușit să le construiască de unul singur.                                             

“Din 2011 am pornit afacerea cu creșterea iepurilor, după care am decis să mă ocup și cu construcția cuștilor. Treptat, înțelegând mai bine necesitățile acestor animaluțer, am perfecționat modelul de cuști și astăzi am ajuns să fiu specializat în fabricarea diverselor “blocuri de locuit” pentru clienții care au ferme de iepuri sau cei care cresc iepurași în gospodărie și doresc să le creieze condiții mai bune”, ne-a povestit Valeriu.

Protagonistul acestei istorii este și el printre sutele de mldoveni care a mers peste hotare după o viață cu mai multe posibilități. A muncit o perioadă în Franța, iar la prima oportunitate a revenit acasă. A fost posibil nu doar să se întoarcă acasă, dar și să-și deschidă o afacere în Moldova, datorită unui proiect moldo-francez, destinat moldovenilor care locuiesc și muncesc în Franța și doresc să se reântoarcă în țară. Datorită unui astfel de proiect, migranții noștri pot beneficia de suport financiar și material pentru deschiderea unei afaceri, încadrarea în câmpul muncii și reintegrarea în societate.

Valeriu Rață: “Munca peste hotare m-a făcut să înțeleg ce înseamnă să ai greutăți, dar și am învățat cum să le înfrunt. Experiența de acolo este una prețioasă, deoarece m-a ajutat să-mi cultiv răbdarea și să-mi doresc mai mult să-mi realizez dorința de a deschide o afacere acasă”.


3 lucruri care fac să funcționeze un business!
Valeriu Rață ne-a mărturisit că totul pornește de la o idee bine închegată, care trebuie neapărat să presupună un lucru care-ți place ceea ce alimentează motorașul cu dorință și perseverență și fac lucrurile să se miște. Urmează investițiile, care trebuie făcute regulat, motiv pentru care a aplicat la mai multe proiecte de obținere a granturilor, dar și la creditare a apelat. Pe lângă idee și investiții, antreprenorul mai pune accent pe abilitatea de a găsi oamenii potriviți și de a organiza o muncă eficientă în echipă. Astăzi, Echipa “Cuștile lui Rață” este una mică, dar puternică, muncitoare și de încredere, care, cu siguranță, are toate șanșele să crească mare.

Un viitor cu multe planuri...
Tânărul antreprenor a trecut prin diferite experiențe, având și situații dificile, dar caracterul puternic îl fac să nu cedeze și să meargă cu capul sus înainte, având multe planuri în viitor.

“Îmi desfășor activitatea calitativ, dar vreau să o perfecționez pentru a le oferi clienților mei lucrări și mai bune. De aceea, îmi doresc să investesc în utilaje performante care-mi vor simplifica și eficientiza munca. Foarte curând, planific să proiectez modele noi de cuști pentru prepelițe.

De asemenea, îmi doresc ca, pe langă clienții din R. Moldova, “Cuștile lui Rață” să ajungă și în alte țări. Sunt bucuros că recent am elaborat câteva comenzi pentru Germania și Belgia”,
ne-a spus cu încredere Valeriu. Discuția noastră s-a încheiat pe o notă pozitivă și cu un mesaj de încurajare din partea lui Valeriu, pentru cei care sunt plecați în străinătate: „Sunt mulți care-și doresc să realizeze ceva, dar frica de a face o schimbare îi împiedică să facă anumiți pași pentru a reuși. De aceea, le-aș recomanda să aibă mai mult curaj pentru a-și urma visul și dacă-și doresc să revină în țară să o facă fără nici-o ezitare. Acasă, alături de cei dragi, este mai ușor să treci prin greutățile întâlnite în calea spre succes”.

Optimismul și ambiția lui Valeriu Rață sunt de admirat. În pofida faptului că nu este întotdeuna simplu să-și gestioneze afacerea, nu regretă că a revenit acasă. Antreprenorul este fericit că se ocupă cu ceea ce-i place și vrea să-și dezvolte afacerea și să-și construiască un viitor bun în Moldova.

145 Voturi

VOTARE FINISATA

CUȘTILE LUI RAȚĂ – AFACEREA CARE ASIGURĂ IEPURAȘII CU CASE
CUȘTILE LUI RAȚĂ – AFACEREA CARE ASIGURĂ IEPURAȘII CU CASE
CUȘTILE LUI RAȚĂ – AFACEREA CARE ASIGURĂ IEPURAȘII CU CASE
CUȘTILE LUI RAȚĂ – AFACEREA CARE ASIGURĂ IEPURAȘII CU CASE
CUȘTILE LUI RAȚĂ – AFACEREA CARE ASIGURĂ IEPURAȘII CU CASE
CUȘTILE LUI RAȚĂ – AFACEREA CARE ASIGURĂ IEPURAȘII CU CASE