CONSTANTIN MUNTEANU – CULTIVĂ POMUȘOARE ASIATICE PE PAMÂNT MOLDOVENESC

CONSTANTIN MUNTEANU – CULTIVĂ POMUȘOARE ASIATICE PE PAMÂNT MOLDOVENESC

În Republica Moldova cresc diverse pomușoare precum coacăză, afine, răchițele, dar puțini moldoveni cunosc gustul pomușoarelor plantei goji (Lycium barbarum) puțin picant și dulce acrișor. Goji au origini asiatice, iar chinezii consideră aceste pomușoare un remediu foarte important în medicina tradițională. Aceste fructe de culoare roșie au multe beneficii pentru sănătate, conținând aminoacizi importanți, minerale, seleniu, germaniu, betocaroten și vitaminele A, E, B1, B2, B6. Astfel, datorită acestor pomușoare miraculoase, putem preveni și vindeca diverse probleme de sănătate.

Astăzi acest fruct poate fi consumat în stare proaspătă și în țara noastră, datorită cultivării acestora de către unui moldovean care a revenit acasă după mulți ani petrecuți peste hotare.

“Prime Capital” vi-l prezintă pe Constantin Munteanu, moldoveanul care se ocupă cu plantarea arbuștilor de goji pe meleagurile țării noastre.
Ideea a venit în Grecia, țara în care a muncit în calitate măcelar, mai bine de 12 ani. Anii lucrați în Republica Elenă, l-a ajutat să-și formeze un caracter mai puternic și să înțeleagă faptul că experiența și banii câștigați acolo trebuie investiți într-o afacere acasă.

“Greutăți sunt și peste hotare, dar am remarcat că grecii nu renunță ușor și încearcă să facă ceva pentru a rezolva problemele din țară ca să aibă un trai mai bun la ei acasă”,
ne-a spus Constantin.

De ce anume fructele plantei Goji?

Constantin Munteanu: „Am studiat piața Moldovei și m-am convins că aceste pomușoare nu prea se găsesc la noi. Mai mult decât atât, puțini concetățeni de-ai noști sunt familiarizați cu acest fruct și cu mulțimea beneficiilor pe care le conține. Astfel, am considerat că ar fi binevenită cultivarea acestor fructe rare acasă, pentru ca moldovenii să consume acest fruct minune.”

Astfel, mai mult de 3 ani, consumatorii se delectează cu aceste pomușoare, originare din Moldova. Tânărul antreprenor este muțumit că a ales să cultive arbuști de Goji. Pe parcursul anilor a participat la diverse târguri de produse ecologice, la care a observat că tot mai mulți modoveni aleg să consume alimente ecologice și sănătoase. Pomușoarele Goji se culeg începând din august până la primul îngheț și sunt comercializate exclusiv în stare proaspătă, iar gustul acestora diferă de la un an la altul, în dependență de generozitatea soarelui.

În loc de culesul cireșelor, vara merg la cules de Goji.

R-ul Strășeni, satul Cojușna, pe un teren de 70 ari, este locul unde cresc arbuștii cu pomușoare și unde se merge vara la cules de goji.

“Feciorul meu este încântat de ocupația pe care o are vara și de fiecare dată participă cu plăcere la culesul acestor fructe. Arbuștii nu sunt foarte mari, dar crengile acestora sunt destul de încărcate cu pomușoare, fapt pentru care necesită ceva timp și grijă pentru a fi culese. Aici, din păcate ne-am ciocnit și cu lipsă de lucrători, problemă pe care sper să o remediem în sezonul următor”, ne-a mărturisit antreprenorul.


Este greu pentru un moldovean revenit acasă să-și deschidă o afacere, dar nu este imposibil.

Constantin Munteanu ne-a mărturisit cu sinceritate faptul că unui moldovean revenit de peste hotare îi este greu să se integreze în sociatate, iar pentru a deschide o afacere este de mare ajutor suportul organelor competente, care mai au de muncit la capitolul deservire si operativitate.

“Trebuie făcute schimbări. Din păcate am întâmpinat multe bariere în procesul de inițiere a afacerii. La un moment dat cineva chiar a încercat să mă convingă că nu are rost să lansez această afacere. Trebuie făcute schimbări în sistem. Antreprenorul începător trebuie susținut și ghidat”.


De la pomușoarele Goji la mierea de albine...

Pe parcursul anilor, Constantin Munteanu a studiat și alte ramuri din agricultură, dorind să-și extindă afacerea. A fost atras de apicultură, iar în 2018, cu ajutorul unui grant, a reușit să cumpere două familii de albine. Pe viitor, planifică să achiziționeze un laborator pentru testarea familiilor de albine.

Curajul, propriile resurse financiare și insistența – sunt esențiale într-un business în opinia lui Constantin Munteanu.

“Pentru lansarea unei afaceri este nevoie de o doza bună de curaj, care este important și necesar peste tot. În cazul meu, curajul a fost generat de faptul că am avut o sumă de bani, adunați din anii munciți peste hotare. Astfel, am putut da start afacerii cu pomușoarele Goji. Totodată, fiecare afacere necesită investiții suplimentare, dar și insitență fără de care nu aș fi putut parcurge pașii de împlementare a planului de afacere.

Atunci când vine timpul să faci investiții potrivite, apelarea la credite ar fi o soluție, dar numai dacă ești sigur de ceea ce vrei să faci. Trebuie să știi să-ți calculezi foarte bine posibilitățile și să analizezi riscurile care pot interveni. Sunt convis că vom reuși! Cu pași mici, dar siguri”,
a spus Constantin cu optimism.

Istoria lui Constantin este un alt exemplu de curaj de care a dat dovadă, luând decizia de a reveni în țară, ca să realizeze lucruri frumoase acasă, iar bucuria pe care o simte când își ține copilul în brațe, alături de cei dragi este cea mai de preț. Nu a regretat pentru nici-o clipă decizia luată cu aproape 5 ani în urmă și le recomandă altor concetățeni de-ai noștri să aibă și ei curajul de a se întoarce.

Protagonistul nostru este convins că ai noștri și aici pot să realizeze ceva, să încerce să-și deschidă propria afacere, fiind mereu alaturi de familie.

143 Voturi

VOTARE FINISATA

CONSTANTIN MUNTEANU – CULTIVĂ POMUȘOARE ASIATICE PE PAMÂNT MOLDOVENESC
CONSTANTIN MUNTEANU – CULTIVĂ POMUȘOARE ASIATICE PE PAMÂNT MOLDOVENESC
CONSTANTIN MUNTEANU – CULTIVĂ POMUȘOARE ASIATICE PE PAMÂNT MOLDOVENESC
CONSTANTIN MUNTEANU – CULTIVĂ POMUȘOARE ASIATICE PE PAMÂNT MOLDOVENESC
CONSTANTIN MUNTEANU – CULTIVĂ POMUȘOARE ASIATICE PE PAMÂNT MOLDOVENESC
CONSTANTIN MUNTEANU – CULTIVĂ POMUȘOARE ASIATICE PE PAMÂNT MOLDOVENESC