DUMITRU ZAPOROJAN A TRANSFORMAT PASIUNEA PENTRU MEȘTEȘUGĂRIT ÎNTR-O MICĂ AFACERE

DUMITRU ZAPOROJAN A TRANSFORMAT PASIUNEA PENTRU MEȘTEȘUGĂRIT ÎNTR-O MICĂ AFACERE

În țara noastră încă din epoca medievală se dezvoltă diverse activități meșteșugăreștri, o parte din ele fiind legate de prelucrarea pieilor şi blănurilor. Această îndeletnicire veche s-a transmis din generație în generație, astfel încât, astăzi mai întâlnim meșteri populari care ne bucură cu lucrări unice. Unul din aceștia este și protagonistul topului nostru – Dumitru Zaporojan. Tânărul antreprenor este de la sudul Moldovei, din satul Slobozia Mare, raionul Cahul unde mai bine de 5 ani își desfășoara activitatea de prelucrare a pieilor din ovine, în propriul atelier.

Talentul de meșteșugar l-a perfecționat în străinătate

Până a inția afacerea, Dumitru a muncit câțiva ani în Federația Rusă. A fost o școală a vieții din care a învățat multe lucruri utile. Tot acolo a învățat, de la un bun meșter, procesul de prelucrare a pieilor de oi. Întotdeauna a fost atras de tradiții, cultură și meșteșugurile practicate de neamul nostru. Această pasiune vine probabil de la rude, mai ales că străbunelul și bunelul acestuia au fost ciobani și aveau propria tăbăcărie de prelucrare a pieilor. Într-o bună zi, a înțeles că vrea să se perfecționeze în meșteșugul de prelucrare a pieilor și a blănurilor, dar nu în Rusia. A revenit acasă și cu banii câștigați peste hotare a inițiat afacerea. Și-a construit de unul singur utilajul cu ajutorul căruia a realizat primele lucrări.

“Primii 3 ani am experimentat, a fost o perioadă mai dificilă, dar nu am renunțat. Orice început este greu, iar daca-ți dai stăruința și ai răbdare, mai târziu vin și rezultatele. Astăzi, această meserie este principala sursă de venit pentru familia mea. Folosim blănurile de la gospodarii din localitățile vecine, 99 % fiind de la găgăuzi, care sunt foarte responsabili și cresc oile cu grijă”, ne-a povestit Dumitru.

Fiecare afacere trebuie dezvoltată

În prezent, Dumitru Zaporojan se bucură de suficiente comenzi pentru a fi ocupat zi de zi cu activitatea care-i aduce plăcere și este principala sursă de existență. Muncește mult în atelierul său și face planuri de viitor. Vrea să-și extindă afacerea și să promoveze cultura neamului nostru și valorile meșteșugăritului.

“După câțiva ani de activitate înțelegi că afacerea a ajuns la un nivel cânt trebuie să întreprinzi ceva pentru a o dezvolta. Poate nu sunt încă pregătit, dar îmi doresc și eu să realizez mai multe și să-mi perfecționez activitatea. Planific să-mi procur utilaj mai bun, cu ajutorul căruia voi putea confecționa mai mult, voi putea crea modele noi și mai originale. Totodată, sper că în acest an voi realiza primele cojoace. Pentru aceasta este nevoie de investiții, care pot fi realizate cu ajutorul unei oferte de creditare pentru dezvoltarea businessului, dar nu înainte de a-ți analiza minuțios afacerea și de a fi sigur că totul este bine pus la punct”,
ne-a spus meșterul popular.

De asemenea, antreprenorul nu exclude faptul că va construi o pensiune în care va găzdui oaspeți, turiști, le va povesti despre meșteșugărit și le va arăta produsele confecționate din piei naturale, care oferă confort și siguranță întregii familii.

„O afacere trebuie construită cu ambiție, perseverență și răbdare”

După aproape 5 ani de activitate a micii afaceri, Dumitru Zaporojan este sigur că dacă n-ar fi avut ambiția de a merge înainte spre realizarea scopului propus, astăzi nu ar fi avut propriul atelier în care-și manifestă cu placere talentul de meșteșugar.
“O afacere trebuie construită cu ambiție și perseverență. Un antreprenor începător trebuie să înțeleagă că lucrurile nu întotdeauna merg așa cum ți-ai imaginat. Eu m-am înarmat cu răbdare pentru că altfel ratam momentul când afacerea începea să dea roade”, ne-a mărturisit antreprenorul.

Fără susținere, Meșteșugăritul este pe cale de dispariție

Meșteșugăritul este o îndeletnicire pe care nu oricine o poate practica. Susținerea și promovarea acestei ocupații va menține vii obiceiurile și valorile neamului nostru. În opinia meșterului popular, o bună modalitate de a face cunoscut meșteșugăritul este turismul.

“Meșteșugăritul este pe cale de dispariție. Oamenii au alte interese acum, optând pentru lucruri mai moderne, ieftine și nu tocmai cele mai sănătoase. Noi producem lucruri naturale, fără chimicale, sănătoase și destul de accesibile ca preț. Este îmbucurător faptul că cei din străinătate apreciază lucrările meșteșugarilor. De aceea, este foarte bine să ai posibilitatea să investești suficienți bani ca să creezi un punct de atracție pentru mai mulți oaspeți de peste hotare, cum ar fi o pensiune turistică”,
ne-a povestit meșterul popular.

Dumitru Zaporojan este un alt curajos care-și urmează visul și întrăznește zi de zi pentru a avea propria afacere. Este fericit că a decis să revină acasă, unde pe lângă propria afacere, își crește alături de soție, trei fiice.
Tânărul antreprenor își vede viitorul acasă și este convins că atâta timp cât ești serios, responsabil și ai suficient curaj, de orice te apuci poți reuși.

 

141 Voturi

VOTARE FINISATA

DUMITRU ZAPOROJAN A TRANSFORMAT PASIUNEA PENTRU MEȘTEȘUGĂRIT ÎNTR-O MICĂ AFACERE
DUMITRU ZAPOROJAN A TRANSFORMAT PASIUNEA PENTRU MEȘTEȘUGĂRIT ÎNTR-O MICĂ AFACERE
DUMITRU ZAPOROJAN A TRANSFORMAT PASIUNEA PENTRU MEȘTEȘUGĂRIT ÎNTR-O MICĂ AFACERE