AU REVENIT ACASĂ PENTRU A PLĂMĂDI O AFACERE CU GUST ITALIAN

AU REVENIT ACASĂ PENTRU A PLĂMĂDI O AFACERE CU GUST ITALIAN

Ravioli, tortellini, pasta, lasagne, fettucini, tagliollini, buonissimo... în acești termeni se vorbește în atelierul de paste artizanale, deschis în satul Cărpineni din Lăpușna. Aceste bunătăți din bucătăria italiană pot fi servite în farfuriile moldovenești, datorită unui cuplu din țara noastră, care au lansat o afacere frumoasă și gustoasă – brandul autohton “CARPINI”.

În acest articol prezentăm povestea de viață a unei familii din Moldova, care deși Italia este țara în care au devenit părinți a doi copii și au muncit mulți ani, niciodată n-au avut gândul de a rămâne acolo. Faceți cunoștință cu Sergiu și Maria Chirinciuc, moldovenii, care după mai bine de 15 ani de muncă în străinătate, au revenit acasă și au a deschis o afacere înspirată din bucătăria italiană.

Au plecat în 2 și au revenit în 4
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
În Italia au plecat în perioada când erau mai puține posibilități pentru migranți. Sergiu Chirinciuc a schimbat mai multe locuri de muncă, iar datorită sârguinței și dorinței de a cunoaște lucruri noi, foarte repede a însușit o nouă meserie, fiindu-i încredințată prepararea pastelor. Dna Maria, la fel a ajuns să îndrăgească bucătăria italiană, ajungând chiar să lucreze în calitate de bucătar după ani de muncă în calitate de chelneriță și ajutor de bucătar.

“Angajatorii din Italia, la care am lucrat, apreciază hărnicia moldovenilor, dar nu sunt dispuși să te învețe multe lucruri. De aceea, trebuie să depui efort dublu ca să fii observat și promovat", ne-a spus Maria Chirinciuc.

În toți anii de trai și muncă departe de casă, familia Chirinciuc au adunat o experiență prețioasă, și multe lecții de viață, care pot fi utile pentru societatea noastră.

“Italienii pe care i-am cunoscut sunt persoane foarte înțelepte, care-și respectă munca și valoarea banilor. Ei niciodată nu-și vor procura o mașină mai scumpă, doar pentru că este un model nou, frumos și este super confortabilă. În viziunea lor, automobilul este un obiect care trebuie să-ți aducă bani și nu invers, când ajungi să cauți bani pentru întreținerea unei mașini scumpe", ne-a povestit Sergiu Chirinciuc.

Acasă au revenit în patru și chiar dacă copiii lor s-au născut în altă țară, pentru soții Chirinciuc era principial ca aceștia să vorbească în limba română și să cunoască tradițiile moldovenești.

În afacere banii sunt ingredientul primordial

Soții din Hâncești au reușit să-și deschidă afacerea cu banii câștigați în Italia. O altă sursă, foarte binevenită, a fost grantul obținul în baza programului PARE 1+1. Cu ajutorul sumei primite, au reușit să-și achiziționeze un frigider mare în care pot păstra producția. Antreprenorii sunt conștienți de faptul că o afacere trebuie să progreseze și pentru aceasta este nevoie de a investi la timp banii necesari. De aceea, aceștia nu exclud faptul că, atunci când vor avea nevoie, vor examina și posibilitatea de a se credita.


Afacerea plămădită bine crește frumos

Antreprenorii din Cărpineni, în timp ce lucrau în Italia își schițau ideea de afacere, iar pentru realizarea ei, au început să acționeze din timp. Astfel, în anul 2012 au procurat un imobil din sat, în care treptat au investit, reușind să construiască o încăpere în care astăzi se pregătesc pastele italiene, ravioli, dar și pizza pe timp de vară. Vara oaspeții sunt găzduiți la terasa din curte, printre ei fiind și moldovenii care revin cu plăcere în vacanță după un nou an de muncă printre străini.

“Vara trecută, ne-am bucurat și de vizita unui oaspete din Italia, care ne-a susținut dorința de a realiza ceva în țara de baștină. El ne-a povestit că în Italia, cu câțiva zeci de ani în urmă nu erau serviciile care sunt în prezent, nici infrastructură bine dezvoltată și oportunitățile care există acum. Toate acestea se realizează cu timpul și numai cu implicarea fiecărui cetățean”, ne-a povestit Sergiu Chirinciuc.


Cât despre planurile de viitor, acestea sunt marcate cu roșu în calendar, realizarea cărora o vom urmări cu drag, iar cand va fi nevoie vom fi bucuroși să susținem și financiar brandul "CARPINI". Soții Chirinciuc doresc să lanseze produse noi, interesante și la fel de gustoase. Recent, la târgul “Fabricat în Moldova” au fost prezentate pastele colorate, care sunt adorate de copii. Astfel de paste sunt delicioase și sănătoase, datorită culorilor obținute în mod natural, fiind folosite legume precum sfecla roșie, morcovul etc. La prepararea produselor, se folosesc ingrediente eco și făină de cea mai înaltă calitate, importată din Italia. Totodată, pe lângă piața de aici, soții Chirinciuc își doresc ca produsele „CARPINI” să fie distribuite și în România.

Toate realizările de până acum nu ar fi existat dacă Sergiu și Maria Chirinciuc nu ar fi avut curajul să treacă dincolo de limite, dorindu-și mai mult decât să fii un simplu angajat în strainătate. Cu toate că nu le-a fost ușor să revină și să construiască o nouă viață din temelie, au izbutit.

“Am fost hotărâți atunci când am decis să revenim acasă. Aici am întâlnit anumite dificultăți și recunoaștem că ne-am pus întrebarea: “Oare am procedat corect că am revenit în țară?”. Aveam posibilitatea să pornim această afacere în Italia, dar a fost mai puternică dorința de a realiza acest vis acasă. Ne simțim responsabili față de țara de baștină și întotdeauna am considerat că, deși copiii noștri s-au născut în Italia, pentru noi era primordial sa-i învățăm limba maternă. Ei sunt încântați de viața de la sat, îi urmărim cu plăcere cum copilăresc fericiți, petrecând mult timp la aer liber. Am vrea ca și alți moldoveni să îndrăznească și să revină în Moldova. Aici nu este mai ușor, dar este mai bine acasă decât printre străini”, au mărturisit emoționați soții Chirinciuc.

Cu siguranță această poveste de viață este o lecție bună pentru mulți dintre noi, o lecție de patriotism, responsabilitate, muncă, perseverență și devotament față de ceea ce faci. Este eviden că Moldova are cu ce se mândri.

Produsele “CARPINI” pot fi procurate în supermarketurile din Chișinău, din unele centre raionale, dar și direct de la atelierul de producere din Cărpineni, unde antreprenorii moldoveni sunt întotdeauna bucuroși de oaspeți.

474 Voturi

VOTARE FINISATA

AU REVENIT ACASĂ PENTRU A PLĂMĂDI O AFACERE CU GUST ITALIAN
AU REVENIT ACASĂ PENTRU A PLĂMĂDI O AFACERE CU GUST ITALIAN
AU REVENIT ACASĂ PENTRU A PLĂMĂDI O AFACERE CU GUST ITALIAN
AU REVENIT ACASĂ PENTRU A PLĂMĂDI O AFACERE CU GUST ITALIAN
AU REVENIT ACASĂ PENTRU A PLĂMĂDI O AFACERE CU GUST ITALIAN
AU REVENIT ACASĂ PENTRU A PLĂMĂDI O AFACERE CU GUST ITALIAN