PRISACA LUI ZLATOV – O AFACERE DULCE CU SUTE DE ANGAJATE HĂRNICUȚE

PRISACA LUI ZLATOV – O AFACERE DULCE CU SUTE DE ANGAJATE HĂRNICUȚE

“Luna de Miere” este cea mai dulce periodă la început de viață a unei familii nou formate. De miere pentru că nimic nu se compară cu dulceața din mierea de albine, un gust dulce sută la sută natural. Se știe că mierea de albine este un produs al naturii foarte benefic pentru sănătate, iar gustul și proprietățile mierei din R. Moldova sunt unice și deosebite. 

În țara noastră avem posibilitatea să consumăm acest produs minunat datorită apicultorilor, care au grijă ca albinele să-și facă munca cu iscusință și să ne îndulcească sănătos, din florile care cresc în Bașcalia, raionul Basarabeasca.

Ne bucurăm că printre participanții topului avem și istoria de success a unui apicultor. Vorbim de Mihai Zlatov, moldoveanul care a îndrăgit albinele și a gustat din meseria dulce de apicultor încă din copilărie. Astăzi Mihai, împreună cu fratele său, gestionează cu grijă mica afacere - “Prisaca lui Zlatov”, o activitate care a pornit de la un hobby, cu aproximativ 6 ani în urmă. Până a-și lansa propria afacere, Mihai a fost plecat, pentru câțiva ani, peste hotare. A muncit în Italia, în Toscana, fiind ajutor de bucătar într-un restaurant local.

“Am lucrat la o familie care dețineau 3 restaurante. Este uimitor să vezi cum toți membrii familiei, de la mic la mare, lucrează cu plăcere și dedicație, de rând cu alți lucrători. Italienii pe care i-am cunoscut sunt foarte uniți, întotdeauna bine organizați și harnici”, ne-a povestit Mihai.

Perioada petrecută în Italia a fost un capitol interesant și util pentru tânărul antreprenor, dar aceasta nu i-a diminuat din dorința de a se întoarce acasă. Revenind în Moldova, a decis să-și folosească potențialul, cunoștințele, încercând să construiască căramidă cu cărămidă o afacere în apicultură. A început activitatea cu câțiva stupi vechi, moșteniți de la rude. Sârguința și perseverența l-a ajutat să pună repede afacerea pe roate. Astfel, în scurt timp, a putut să cumpere câțiva stupi noi, în care familiile de albine muncesc și adună cea mai gustoasă miere din sudul Moldovei. În prezent, după mai bine de 6 ani de activitate, Prisaca lui Zlatov detine 500 de familii de albine.

Granturi și credite
Primele investiții Mihail Zlatov a reușit să le facă datorită grantului obținut în baza programului PARE 1+1, de care pot beneficia migranții moldoveni. Cu ajutorul baniilor primiți din diverse granturi, au achiziționat o hală de extragere și păstrare a mierii. De asemenea, au procurat și căldări certificare, un lucru necesar pentru păstrarea mierii, deoarece aceasta absoarbe foarte repede alte mirosuri și arome. 

“Apicultura necesită investiții mari și de multe ori nu ajung banii proprii. De aceea, un antreprenor trebuie să caute mai multe căi de finanțare. Pe lângă granturi, o posibilitate de a obține banii necerari la timp este creditarea, la condiții bune”, ne-a mărturisit apicultorul.

Mai mult exportăm decât consumăm
Natura a avut grijă să ne asigure cu produse extraordinare care ne fac bine și ne protejează de boli. Iar mierea de albine este unul din acele produse cu adevărat miraculoase la care avem acces în Republica Moldova, dar il consumăm rar, ceea ce ne demonstrează și cifrele. 

Mihai Zlatov: “Din 100 % de miere produsă, doar 15 % este consumată în țară, restul fiind transmisă spre export. Îi îndemn pe clienții mei ca odată ce au cumpărat miere, să o țină întotdeuna pe masă și să o consume în fiecare zi”.
În alte țări europene, precum în Germania, mierea de albine este printre cele mai consumate produse. Știu că în România se planifică ca mierea de albine să fie introdusă în meniul instituțiilor preșcolare și în școli. 

De asemenea, pentru a putea exporta mai ușor acest produs, ar fi bine ca în R. Moldova să se investească într-un laborator de testare a calității mierii, acreditat în Uniunea Europeană. La moment, trebuie să mergem în România ca să obținem certificatele necesare pentru export, ceea ce este mai dificil. Recent, în Italia am transmis la expetiză câteva monste de miere și mă bucum că, dintre toate exemplarele verificate, anume mierea nostră a fost cea mai organică și benefică."

Iarna albinele se odihnesc și papă dulce…
Cea mai activă periodă pentru apicultori este în perioada de primăvară-vară. La începutul lunii aprilie, sunt pregătite familiile de albini și prisaca mobilă este transportată în locuri speciale pentru ca albinuțele să strângă mierea din pădurile de salcâmi, de tei și chiar din lanurile de levantică. Există și prisacă staționară, albinele căreia polenizează diferite flori, care cresc în apropiere. Din acest tip de polen se pregătește mierea polifloră. 

Albinele au un rol foarte important în polenizarea livezilor, a pășunilor întreținute, a plantațiilor pomicole etc. Polenizarea este transferul de polen între plante care permite fertilizarea şi reproducerea sexuală. Procesul natural de polenizare asigurat de albine poate crește semnificativ producția culturilor agricole sau a livezilor de pomi fructiferi, dar și a culturilor înflorite. 

“Prisaca lui Zlatov” oferă și servicii de polenizare pentru diferite culturi. Aceștia colaborează cu o companiei autohtonă care deține plantații de floarea soarelui pentru comercializează semințelor. Datorită polenizării pe care o fac cele mai harnice familii de albini din Bașcalia, consumatorii se pot bucura de semințe mai gustoase și mult mai nutritive. 

“În perioada rece a anului, albinele se odihnesc și capătă noi puteri și pentru că le place foarte tare dulcele, acestea consumă mierea bine meritată. De aceea, am grijă să las pe iarnă, căte 15 kg de miere în fiecare stup”
, ne-a povestit Mihail.

Apicultura are viitor în Moldova
Tânărul antreprenor este convins că o afacere în apicultură are viitor daca ai grijă să o dezvolți. Acesta planifică să construiască o încăpere modernă, dotată cu utilajul necesar de producere a liniei de îmbuteliere a mierii de albine.

“Imi doresc să dețin peste 2000 de stupi, să reușesc să produc mai mult și să vând tot, atât în țară, cat și peste hotare. Mierea moldovenească chiar poate concura cu cea din străinătate, datorită mulțimii de beneficii și calității, care trebuie nu doar menținută dar și perfecționată”, ne-a mărturisit Mihai.

Povestea de viață cu care s-a împărtășit Mihai Zlatov ar putea să inspire mulți concetățeni de-ai noștri, inclusiv și pe cei plecați peste hotare. Cei din diasporă trăiesc experiențe prețioase, acumuleză cunoștințe foarte utile, care i-ar putea ajuta să realizeze ceva frumos acasă.

305 Voturi

VOTARE FINISATA

PRISACA LUI ZLATOV – O AFACERE DULCE CU SUTE DE ANGAJATE HĂRNICUȚE
PRISACA LUI ZLATOV – O AFACERE DULCE CU SUTE DE ANGAJATE HĂRNICUȚE
PRISACA LUI ZLATOV – O AFACERE DULCE CU SUTE DE ANGAJATE HĂRNICUȚE
PRISACA LUI ZLATOV – O AFACERE DULCE CU SUTE DE ANGAJATE HĂRNICUȚE
PRISACA LUI ZLATOV – O AFACERE DULCE CU SUTE DE ANGAJATE HĂRNICUȚE